Hemelwater afvoersystemen: Wat kunt u zelf doen?

Vorige maand schreven we over de zware regenval als gevolg van klimaatverandering en het effect daarvan op ons rioolstelsel. Onze riolering heeft het hierdoor bij vlagen heel zwaar en doordat de overbelasting vooral incidenteel plaatsvindt, is het zinvol te kijken naar andere oplossingen dan het simpelweg verbreden van afvoeren. In dit artikel gaan we iets verder in op wat u zélf kunt doen om overlast bij u thuis te voorkomen. Overigens helpen deze maatregelen ook tegen droogte!

SCHEIDING VAN HWA EN RIOLERING

In de nieuwbouw is het inmiddels verplicht om hemelwaterafvoer en riolering te scheiden. Het regenwater dient ter plaatse weer door de grond opgenomen te worden, zodat ze geen onnodige rioolcapaciteit gebruikt. Als u een nieuwbouw-woning heeft, dan is uw hemelwater afvoer systeem en riolering al gescheiden en wordt de regen al in uw eigen tuin verwerkt.
Maar natuurlijk kunt u ook wanneer uw woning wat ouder is en nog steeds zowel huishoudelijk afvalwater als regenwater op het riool loost, zelf overgaan tot scheiding. Door uw regenwater via bijv. grindborders de tuin in te leiden, krijgt uw riolering het bij zware regenval niet meer of minder voor de kiezen. Dit vereist natuurlijk wel dat uw tuin het wateraanbod ook bij zware regenval goed kan verwerken. Hiervoor zijn meerdere relatief eenvoudige oplossingen beschikbaar. De overheid stimuleert het afkoppelen van de HWA van de riolering met subsidie.
 

 Wilt u contact opnemen?
 

Bestrating verminderen, Grind vermeerderen

Veel tuinen zijn tegenwoordig uit praktische overwegingen geheel of gedeeltelijk bestraat. Om de grond in staat te stellen het regenwater op te nemen, kunt u de tegels vervangen door meer poreuze bestrating, grind of houtsnippers. Het water blijft dan niet meer staan. U kunt zelfs overwegen melkkratten of grindkratten te plaatsen om een wat grotere buffer te creeeren waarin het water kan weglopen zodat de grond meer tijd krijgt om het water op- te nemen.
 

Zinkputten, rotspartijen en moerasvijvers

Feitelijk hebben we het dan over zinkputten. Zinkputten zijn een zeer geschikte oplossing en verfraaing wanneer stijlvol uitgevoerd in de vorm van bijvoorbeeld een of meerdere rotspartijen en/of een moerasvijver. TV-tuinman Rob Verlinden laat in verschillende video's voorbeelden zien van fraaie én praktische oplossingen die de wateropslagcapaciteit van uw tuin vergroten.

hemelwater afvoer systemen

 Wilt u contact opnemen?

  • Tips & Trucs

  • Nieuws