Rioolinspectie: 4 zaken om op te letten bij uw oudere woning

Regelmatig voeren wij rioolinspectie uit waarbij we met de camera een riolering van binnen controleren. Een van de situaties waarin we onlangs terecht kwamen was een al wat ouder vrijstaand huis in een bosrijke omgeving aan de rand van Roermond (Limburg) waar men met een verstopping werd geconfronteerd. De verstopte afvoer in een voor oudere huizen typische situatie: Wat kunt u dan eigenlijk allemaal tegenkomen? Lees ook SBH's algemene tips t.a.v. rioolinspectie

 1. GEMEENTELIJKE RIOOLPUT ‘VERDWENEN’
  Om een riolering te kunnen doorspuiten waarbij de verstopping problemen veroorzaakt op meerdere afvoeren tegelijk, kijken we vaak naar de aansluiting op het gemeentelijk riool. Daarvoor stellen we vast waar de afvoer het huis verlaat en waar de rioolput zich bevindt waarop deze is aangesloten. Via de rioolput voeren we vervolgens de rioolinspectie uit die normaalgesproken aangegeven wordt op de bouwtekening. Zo ook in onze situatie: De afvoer zou zich met een rechte buis die loodrecht op de gevel ‘staat’ van het huis verwijderen en de gemeentelijke rioolput zou zich vervolgens op ongeveer 4 meter van de gevel bevinden. Na een minuut of vijf prikken, wisten we dat tekening en werkelijkheid behoorlijk van elkaar verschilden en als het een grote tuin betreft, gaat een rioolreiniger met enig gevoel voor de portomonnaie van de klant natuurlijk geen gebied van 50 vierkante meter lopen prikken om een put te vinden (zeker in aangelegde tuinen kan het soms lastig zijn om de buis te volgen). Daarom werd voorgesteld een ‘extra ingang’ te maken vlakbij de gevel van waaruit we de rioolinspectie en ontstopping zouden uitvoeren.
   
 2. BOOMWORTELS EN RESTEN GRES RIOOLBUIS
  Tijdens het graven stuitten we al op een mogelijke veroorzaker van de problemen: Boomwortels. Boomwortels bevinden zich graag in de buurt van gres rioleringen zoals deze bij wat oudere woningen nog werden toegepast. Waar twee gres buizen aan elkaar bevestigd worden, laven de boomwortels zich aan het altijd vochtige cement. Het is dan nog slechts een kwestie van tijd tot de wortel zich ín de oude rioolbuis zal bevinden.
   
 3. RIOLERING NIET OP AFSCHOT
  Nadat de buis was vrijgelegd werd er een stuk tussenuit gefreesd en in plaats daarvan een pvc T-stuk aangebracht met een nieuwe pijp naar boven zodat er bij een volgende verstopping gemakkelijk ingegrepen zou kunnen worden. Nadat er een ingang gemaakt was, kon de leiding worden doorgespoten en was de verstopping verholpen waarna werd geconstateerd dat de riolering ongeveer 1 cm omhoog liep (misschien a.g.v. verzakking), maar een zo kleine stijging levert meestal geen problemen op tijdens het spoelen.
   
 4. KLEINE BOMEN WORDEN GROOT
  Omdat de camera-mond een zender bevat gingen we ook even de andere kant op om de rest van de gres buis middels camera inspectie en vast te stellen waar de gemeentelijke rioolput dan wél lag: In de werkelijkheid maakte de buis een stukje van de gevel een hoek van 45 graden naar het zuidwesten waarbij hij aansluiting vond op de rioolput niet eerder dan 8 meter verderop. Met behulp van de zender in de cameramond kon bovengronds aangewezen worden waar de put zich bevond en een herkenningsteken worden aangebracht. Ongeveer een meter daarnaast stond een inmiddels 14 meter hoge dennenboom (en ook die hebben voetjes die meegroeien)…

  Wilt u meer weten over uw specifieke situatie? SBH heeft meer dan 30 jaar ervaring in Rioleringsonderhoud in Roermond en overig Midden Limburg. Wij kennen elke buurt en kunnen u vaak veel vertellen over het in uw wijk aangelegde rioleringsysteem.

  Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie!


   
   
 • Tips & Trucs

 • Nieuws