Riool reinigen - het Stappenplan

Eerder schreven we over de 4 belangrijkste zaken die u van uw Rioolreiniger (uit Limburg) mag verwachten. Riool reinigen kunt u in sommige gevallen ook zelf doen. In dit artikel hebben wij voor u een stappenplan opgesteld dat u kunt volgen zodat u kleine problemen zelf kunt verhelpen en toch op het juiste moment een professional inschakelt voor een rioolinspectie (in limburg) of afvoer ontstoppen.

 1. WEET HOE UW AFVOERLEIDINGEN LOPEN
  Door te weten hoe uw afvoerbuizen lopen en waar zij verbonden zijn, kunt u bij een verstopping toch snel te weten komen in welk deel van uw riolering de verstopping zich bevindt. Helemaal mooi zou het zijn als u ook nog weet waar welke diameters gebruikt zijn. Maak er een plattegrondje van zoals op de afbeelding hiernaast, die u bijvoorbeeld aan de binnenkant van de deur van de meterkast of uw ketelruimte hangt. Des te meer informatie u uw rioolreiniger telefonisch al kunt verschaffen, des te beter en sneller deze u kan helpen met de oplossing van uw probleem. Zeker bij drukte, wanneer de rioolreiniger niet direct kan komen, zou dat voor u zeer nuttig kunnen zijn.
  riool-reinigen-stappenplan

 2. LOKALISEER DE VERSTOPPING
  Als we uitgaan van een situatie zoals op de afbeelding waarbij de badkuip niet meer leegloopt,volgen we de weg van buiten naar de verstopping toe door te testen.

  A Spoel de wc door.
  > Loopt het water goed weg? Dan kunt u met zekerheid vaststellen dat de verstopping zich binnenin de woning bevindt, te weten in deel B, C, D of F. (Vervolg stap 2b).
  > Loopt het water niet goed weg? Dan bevindt de verstopping zich buiten de woning (U heeft een rioolreiniger nodig).

  B Zet de wasmachine aan of spoel water vanuit de cv ruimte in de zich daar bevindende afvoer.
  > Loopt het water goed weg? De verstopping bevindt zich in deel C, D of F (Vervolg stap 2c).
  > Loopt het water niet goed weg? U kunt proberen met vloeibare ontstopper via de wasmachine-afvoer de verstopping te verhelpen. Indien dat niet lukt heeft u een rioolreiniger nodig. Gebruik nooit ontstoppingskorrels! (Vervolg stap 3).

  C Spoel water door de schrobput.
  > Loopt het water goed weg? De verstopping bevindt zich in deel D of F (Vervolg stap 2d).
  > Loopt het water niet goed weg? U kunt proberen de verstopping te verhelpen door vloeibare ontstopper in de schrobput te gieten. Indien dat niet lukt heeft u een rioolreiniger nodig. Gebruik nooit ontstoppingskorrels!

  D Laat de kraan van de wastafel lopen.
  > Loopt het water goed weg? Mooi! De verstopping zit in deel F, vlakbij de badkuip zelf. Een goede kans dat u deze kunt verhelpen met vloeibare ontstopper. Het zou immers mooi zijn als u geen rioolreiniger hoeft te bellen, toch?
  > Loopt het water niet goed weg? U kunt desondanks proberen de verstopping te verhelpen met vloeibare ontstopper. Lukt dat niet, dan heeft u tóch een rioolreiniger nodig.
   
 3. AFVOER ONSTOPPEN MET VLOEIBARE ONTSTOPPER
  Misschien had u het al geraden: Hoe langer de weg is die de vloeibare ontstopper moet afleggen, des te kleiner de kans dat deze succesvol haar werk zal kunnen doen en uw afvoer ontstoppen. We proberen deze dus zo dicht mogelijk bij de verstopping in te brengen.
   
 4. BEL UW RIOOLREINIGER In Midden-Limburg komen wij uiteraard graag naar u toe om uw afvoer te ontstoppen.

 Wilt u contact opnemen?

 • Tips & Trucs

 • Nieuws