Spoedreparatie aan uw riolering - de Checklist

Eerder schreven we over het stappenplan voor riool reinigen. Veel belangrijker natuurlijk, is wat u het beste kunt doen als een spoedreparatie aan uw riolering nodig is. In dit artikel hebben wij voor u een checklist opgesteld welke u kunt gebruiken wanneer een spoedreparatie aan uw riolering nodig is en u meer schade wilt voorkomen of op (onnodige) kosten met betrekking tot uw rioolreiniger wilt besparen.
 

 1. BEL UW RIOOLREINIGER

  Bel een vakkundig rioolreiniger met kennis van zaken en laat weten dat een spoedreparatie aan uw riolering nodig is. Indien u niet al zijn vragen direct kunt beantwoorden, kunt u afspreken later nog even terug te bellen. Uw rioolreiniger is dan alvast op de hoogte en kan naar u toekomen terwijl u deze checklist verder afwerkt.
   
 2. VOORKOM VERDER GEBRUIK RELEVANTE SANITAIRE VOORZIENINGEN

  Verzeker uzelf ervan dat uw huisgenoten, collega’s of andere aanwezigen geen gebruik meer maken van sanitaire voorzieningen die gebruikmaken van de afvoerleiding waarin zich de verstopping bevindt. Hiermee voorkomt u overstroming en eventuele verdere schade aan het interieur.
   
 3. WEET HOE UW AFVOERLEIDINGEN LOPEN/ZOEK DE TEKENINGEN

  Doorloop stap 1 en 2 van het stappenplan: Wanneer een spoedreparatie aan uw riolering nodig is, voorkomt u onnodig zoeken wanneer u weet waar en hoe uw afvoerbuizen lopen en waar zij met elkaar verbonden worden. Ook hier geldt dat kennis van waar welke diameters gebruikt worden waardevol kan blijken! Des te meer informatie u uw rioolreiniger telefonisch al kunt verschaffen, des te beter en sneller deze de spoedreparatie aan uw riolering kan uitvoeren.
  Meestal bevindt de hoofdleiding zich in de buurt van de voordeur en bij het lokaliseren van een verstopping neemt u eerst de sanitaire voorziening het dichtst bij de hoofdleiding (toilet?) en vervolgens steeds verderop (keuken, badkamer, buitenkraan). Door de tekeningen van uw woning erbij te pakken, zult u snel kunnen vaststellen waar zich het O.S. (ontstoppingspunt) bevindt. Bij een verstopping van de hoofdleiding van de riolering zou u het O.S. alvast kunnen vrijgraven en openen waarmee u voorkomt dat bij de eerstvolgende regenbui alles overstroomt en de spoedreparatie sneller uitgevoerd kan worden.
   
 4. NEEM MAATREGELEN BIJ REGENVAL

  Is een spoedreparatie van uw riolering nodig en regent het of wordt er flinke regenval verwacht? Wanneer uw verstopping dermate ernstig dat u al (bijna) last heeft van overstroming binnenshuis, dan is het waarschijnlijk verstandig om de hemelwaterafvoerbuizen – aangesloten op de buis waar zich de verstopping bevindt – op enkelhoogte te openen (of desnoods stuk te slaan). Het plaatsen van een nieuw stukje pijp kost hooguit een paar tientjes en uw nieuwe vloerbedekking of parket waarschijnlijk veel meer! Door de HWA (hemelwaterafvoer) af- te koppelen van uw riolering, voorkomt u dat bij regen de leidingen alsnog vollopen en overstroming veroorzaken.
   
   
  MEER WETEN? NEEM CONTACT OP MET ONS!
 • Tips & Trucs

 • Nieuws