Wie wordt er blij van vochtige doekjes?

Laat ik het maar meteen duidelijk stellen: Hygiënedoekjes veroorzaken verstoppingen in waterzuiveringsinstallaties. Punt!
Hygiënedoekjes in alle soorten en maten zijn populair. Op de verpakkingen staat te lezen dat het merendeel na gebruik het toilet in mag. Als rioolreiniger zeg ik: 'Die doekjes moeten bij het restafval.'

Heeft u ook overal een doekje voor?

Nooit geweten hoeveel soorten doekjes er in een huishouden circuleren. Natuurlijk zijn er de vochtige doekjes om babybilletjes schoon te maken en allerhande andere hygiënedoekjes. Maar er bestaan ook meubeldoekjes, computerdoekjes en brillendoekjes. We blijken ze na gebruik massaal door het toilet te spoelen. Net als maandverband, 'intiemdoekjes', wegwerpslipjes, vaatdoekjes, ja zelfs dweilen treffen de mannen van de rioolreiniging aan in de krochten van het anonieme afvoerstelsel.
En al die weggeworpen doekjes verzaken een probleem: De wc thuis raakt erdoor verstopt. Daar wordt ik in principe blij van; u belt mij immers…

Maar eenmaal in het riool slaan de gemalen dicht door al dat slecht afbreekbaar textiel. En verderop - in de eerste zeef van de waterzuiveringsinstallatie - treden verstoppingen op. En dat vergt veel extra onderhoud en dus belastinggeld. De eerlijkheid gebiedt mij dus te zeggen: Doe toch maar niet!

vochtige doekjes-logo's

Sinds een paar jaar zien we op de etikettering van het meerendeel van de vochtige doekjes het logo van een wc met een open klep. Op een enkele verpakking is dit logo afgebeeld met een kruis erdoor, ten teken dat het bij het restafval moet. Fabrikanten hanteren hierbij bovendien vaak als enige criterium of het gebruikte materiaal biologisch afbreekbaar is. Die biologisch afbreekbare doekjes zijn natuurlijk nooit afgebroken in de paar uur dat ze door het riool bij de zuivering aankomen.

Maar ook voor de consument is het allemaal uiterst verwarrend. Ze zien door de logo’s het bos niet meer. Volgens de branche-organisatie van producenten staat het doorspoellogo garant voor veilige afvoer. Er zou zelfs een speciaal overlegorgaan voor zijn opgericht; het platform 'vochtige doekjes'. Bovendien zou de site weetwatjedoorspoelt.nl helderheid verschaffen bij het lezen van de logo’s. Er zal waarschijnlijk binnenkort ook een “bewustwordingscampagne” gestart worden.

Gewoon alle doekjes bij het restafval (voor de zekerheid)!

Persoonlijk ben ik van mening dat mensen die verpakking gewoon niet lezen. We zoeken de opening en that’s it. Met alle respect voor de campagne, maar vochtige doekjes horen gewoon allemaal bij het restafval. Dan is het probleem opgelost!

  • Tips & Trucs

  • Nieuws